שבועות - חג החלב בראייה הסינית


מאת: מיה תמיר

חג השבועות נחוג בזמן של שיא ההגשמה והיצירה מבחינת המתרחש בטבע, זמן בו אנו אוספים את פרי עמלנו: "וחג הקציר ביכורי מעשיך אשר תזרע בשדה." (שמות כ"ג פסוק ט"ו).

מנהג אכילת מוצרי החלב ע"פ המסורת היהודית.
לפני קבלת התורה לא היה תוקף לדיני הכשרות והפרדת בשר מחלב ולכן ברגע שקבלנו את התורה ועימה החוקים החדשים נדרשנו להפריד בין כלים בשריים לחלביים. מאחר שאנשים לא הספיקו להכשיר את כליהם ולחקור את החוקים החדשים לעומק, הם הסתפקו במוצרי חלב, דגנים וירקות.
סיבה נוספת היא תקופת החג מאופיינת בהמלטות מרובות (שיא ההגשמה והיצירה) ועימן גם שפע של חלב.

אבל, רגע לפני שאנו רצים לסופר לרכוש מוצרים חלב שונים במבצע ולחלום על עוגת גבינה, בואו נבחן בראייה הסינית את השפעות השונות של מוצרי החלב  על גופינו.

מוצרי חלב ברפואה הסינית:
הסיניים הכפריים כמעט שאינם צורכים מוצרי חלב, זאת משום שהסיניים מאמינים שמוצרי חלב מכבידים על מערכת העיכול וגורמים ליצירת ליחה.
ברפואה הסינית אין איסור מוחלט על אכילת מוצרי חלב, כל מקרה נבחן לגופו ולכן יש צורך בהכרת האיפיונים השונים של מוצרי החלב בכדי להבין כיצד הם משפיעים על גוף האדם.
מוצרי החלב נתפסים כמקררים וכמגבירי ליחה. ככל שיכילו יותר שומן כך יגרמו ליותר ליחה.
על כן, מוצרי חלב אינם מומלצים לאנשים הסובלים מעודף של לחות בגוף המתבטא בנפיחות וכבדות בגוף ובראש, שלשולים, הפרשות וגינליות מרובות, פטריית הקנדידה, חיפוי עבה ושמנוני על הלשון או עודף ליחה המתבטא בנזלת כרונית, דלקות אוזניים, ליחה בגרון, סינוסיטיס שיעול ליחתי, פצעים עם מוגלה מרובה (פצעוני בגרות) ואסטמה.
בנוסף, מוצרי חלב אינם מומלצים לילדים הסובלים מדלקות ומחלות חוזרות של מערכת הנשימה ושלשולים כרוניים.

לאילו שאינם מסוגלים להוריד את מוצרי החלב שמקורם בפרה מהתפריט, מומלץ לצרוך מוצרי חלב שמקורם בעיזים, אך כמובן שיש להזהר מכמות השומן (לא יותר מ 5% שומן). חלב עיזים הינו קל יותר לעיכול ואינו גורם לליחה מרובה כפי שניתן לצפות ממוצרי חלב פרה.
מטופלים רבים צורכים חלב סויה כתחליף לחלב פרה, חלב סויה מקרר יותר וקשה לעיכול ולכן יש להעדיף חלב עיזים או חלב אורז.

מאחר שאנו חיים במדינה שמוצרי החלב מהווים חלק נכבד מהתפריט היומי, חשוב להתאים המלצות אלו לחומרת המצב. אני תמיד אומרת למטופלים אשר אינם סובלים מסימפטומים חמורים כי ניתן לצמצם את הצריכה של מוצרי החלב ולא להפסיקה לגמרי. אך אנשים הסובלים מסימפטומים חמורים כגון כבדות ועייפות קשה, שלשולים רבים המלווים בכאבי בטן ומוקוס בצואה או סובלים מסינוסיטיס חריף או רניטיס כרוני, מומלץ מאוד להוריד את מוצרי החלב לחלוטין.
לחוששים מירידה בצריכת הסידן עקב הימנעות ממוצרי חלב, אני מזכירה כי ישנם תחליפים רבים כגון: טחינה, אבוקדו, קטניות, קינואה ועוד, המכילים סידן בכמות מספקת. חשוב להבין שאנשים שמוצרי החלב אינם מתאימים לגופם, אינם מעכלים אותו כמו שצריך ולכן גם אינם סופגים בצורה אופטימלית את החומרים המזינים.

אז עכשיו שאתם מבינים את השפעת מוצרי החלב על גופינו, אני ממליצה לכל אחד לבחון את מיקומו בסקלה ( לפי חומרת הסיפטומים שהוזכרו)  ולהחליט כמה מוצרי חלב הוא עליו לצרוך בתפריטו היומי.


 שיהיה לבריאות וכמובן חג שבועות שמח מלא בהגשמה עצמית.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.